Uw account

Laatste favorieten

Log in om favorieten bij te houden.

Webwinkel

Er zijn nog geen producten in de winkelwagen

Volg ons

Poppenhuis van Sara Rothé anno 1743

Op de kaart ziet u de locatie van het object:

Een icoontje met een monument staat voor de locatie zoals die door RCE is vastgesteld.
Een locatie zonder monument staat voor een locatie zoals die door een bezoeker van de beeldbank is opgegeven.

Als er nog geen locatie bekend is, kunt u deze zelf opgeven door te klikken op de knop "Locatie Toevoegen". Als er al een locatie op de kaart staat die door een gebruiker is aangemaakt, kunt u deze aanpassen als u denkt dat hij niet op de goede plek staat. Dit kunt u doen door het icoontje op de kaart te verplaatsen.

Reacties

Geen reactiesReageer

 
 
 

V.m. OUDEMANNENHUIS, in 1608 gesticht. In 1810 Ned. Geref. Weeshuis in 1866 Burgeravondschool, in 1917 Sted. Museum-Frans Halsmuseum. Vier om een binnenplaats opgetrokken vleugels waarvan het westelijke en het poortgebouw in het midden van de oostelijke vleugel tot de oorspronkelijke bouw behoren. Westvleugel met gestrekte bakstenen gevel, begin 17e eeuw, met zandstenen blokken in vensterneggen en ontlastingsbogen, midden een trapgevel met zandstenen klauwstukken. 2 Ovale gebeeldhouwde medaillons, wapens Holland en Haarlem en 1608; bekronend fronton. Open koepel op het dak, 1820. Deuromlijsting en bovenlicht 2e deel 18e eeuw. Toegangspoort aan het Klein Heiligland 1681, versierd met sluitsteen en wapens. Inwendig eetzaal met balksleutels, kraagstenen en bestrate vloer intact gebleven, 17e eeuw. Poortgebouw aan het Groot Heiligland omstreeks 1600, sterk gerestaureerd beeld van een oude man, aanvang 17e eeuw. Aan de zijde der binnenplaats poortopening, profielstenen met bergsteenblokken. Dorische pilasters die hoofdgestel dragen. Maskerkoppen. Gebeeldhouwde stenen.

Bron: Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Deze omschrijving dateert uit de tijd van de aanwijzing als beschermd monument. Het is daarom een omschrijving uit het verleden en is om die reden ook niet een actuele beschrijving van het monument.
Deze tekst dient enkel ter aanvulling op de getoonde metadata.