• Hoe kan ik iets zoeken en vinden in de Beeldbank?
 • Hoe zoek ik binnen de toonzaal collectie?
 • Kan ik inzoomen op alle afbeeldingen?
 • Kan ik alle afbeeldingen downloaden?
 • Waarom zie ik geen afbeelding bij de beschrijving?
 • Kan ik alle foto’s van gebouwd erfgoed via het actuele adres of monumentnummer vinden?
 • Hoe is de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832 ontsloten?
  • Huidige en oude gemeentenamen
 • Wat is de Rijkskunstcollectie?
 • Wat gebeurt er met mijn reactie op beeldmateriaal?

 

Hoe kan ik iets zoeken en vinden in de Beeldbank?

Zoeken op specifieke termen kan door een tekst in te voeren in het zoekveld op de homepage of het tabblad ‘alle afbeeldingen’. De getoonde resultaten kunt u op een aantal manieren laten sorteren, door linksboven de resultatenlijst naast 'Sorteer op' te klikken op de tekst in het zwarte kader.

Na het uitvoeren van een zoekopdracht worden de gevonden resultaten in eerste instantie gesorteerd op 'Relevantie': het resultaat dat het best beantwoordt aan de ingevulde zoekterm staat dan bovenaan.

De gevonden resultaten zijn te filteren met de uitklapmenu’s onder het zoekveld, op ‘Hoofdcollectie’, 'Provincie', 'Gemeente', ‘Plaats’ en 'Collectie'.

Een zoekopdracht kan beperkt of uitgebreid worden met zogenaamde operatoren tussen de zoekwoorden. De meest voorkomende zijn AND, OR, NOT en NEAR.

 • … AND ….  alle opgegeven zoektermen komen voor in het zoekresultaat.
 • …  OR ….  geeft resultaat als één van de zoekwoorden aangetroffen wordt.
 • … NOT ….  sluit een bepaalde zoekterm uit.
 • … NEAR ….  geeft aan dat het ene zoekwoord in de buurt moet staan van het andere. 

Met behulp van de asterisk (*) zoekt u resultaten die beginnen of eindigen met het door u ingevoerde deel van een woord. ‘Amer*’ levert dan bijvoorbeeld Amersfoort en Amerongen op en met ‘*made’ krijgt u Made, Alkemade en Hoogmade.

Wat is de toonzaalcollectie en hoe zoek ik hierin?

De toonzaalcollectie is onderdeel van de kunstcollectie van het Rijk en zijn werken die in goede staat zijn en weinig tot geen behandeling nodig hebben. Hierdoor zijn zij - naast snel leverbaar - ook tegen een aantrekkelijk tarief bruikleenbaar.

De afbeeldingen uit de toonzaalcollectie zijn te vinden door in het algemene zoekkader het woord ‘toonzaal’ in te vullen eventueel in combinatie met een andere zoekterm, bijvoorbeeld ‘toonzaal landschap'.

Soms moet u creatief omgaan met uw zoektermen om de gewenste resultaten te verkrijgen.

Kan ik inzoomen op alle afbeeldingen?

Inzoomen op afbeeldingen werkt alleen bij beelden die in hoge kwaliteit in de Beeldbank beschikbaar zijn. Redenen voor het publiceren van lage resolutie afbeeldingen, zie hiervoor het rechtentabblad. http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten

Kan ik afbeeldingen downloaden?

Alle afbeeldingen in onze Beeldbank zijn gratis te downloaden. Hoge resolutie afbeeldingen zijn voor download beschikbaar indien hier door de eigenaar toestemming voor gegeven is, zie hiervoor het rechtentabblad. http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten  In enkele gevallen zijn er geen hoge resolutie afbeeldingen beschikbaar.

Waarom zie ik geen afbeelding bij de beschrijving?

Als de auteursrechten niet vrijgegeven of onbekend zijn dan staat er alleen een beschrijving (metadata) van het voorwerp. Als u informatie over deze objecten wil hebben dient u contact op te nemen met de beheerder van de Beeldbank. beeldbank@cultureelerfgoed.nl 

Kan ik alle foto’s van gebouwd erfgoed via het actuele adres of monumentnummer vinden?

In enkele gevallen kloppen de gegevens bij een afbeelding niet of niet helemaal. De opbouw van de afbeeldingen van de Rijksdienst is meer dan een eeuw geleden gestart. In een tijd dus toen er nog geen monumentnummers bestonden. De gegevens bij de foto’s zijn daardoor helaas niet altijd actueel of compleet.

Hoe is de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832 ontsloten?

Op 1 januari 2016 is de collectie scans van de Kadastrale Kaarten 1811-1832 overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze digitale collectie omvat ruim 17.000 scans van het losbladig kaartsysteem van getekende kadastrale overzichts- en detailkaarten (verzamelplans en minuutplans). Ook de ruim 143.000 scans van de pagina's van de bijbehorende oorspronkelijke aanwijzende tafels (OAT-bladen) zijn zo ontsloten. Deze collectie is opgenomen in onze Beeldbank binnen de hoofdcollectie 'Kadastrale kaarten 1811-1832' en daarbinnen onderverdeeld in 3 deelcollecties: 

Voor de scans van de kadastrale kaarten geldt een vaste volgorde op basis van de 3 deelcollecties: eerst worden Verzamelplans getoond, vervolgens Minuutplans en als laatste de OAT-bladen. Voor de collectie scans van de kadastrale kaarten is dit een per scan unieke code, samengesteld op basis van het documenttype en de numerieke codering van de gebruikte gemeentenamen.

Huidige en oude gemeentenamen

Let op: de gemeentenamen die zijn toegevoegd aan de scans van de kadastrale kaarten zijn de benamingen zoals die op de Verzamelplans staan vermeld. Dit zijn dus niet de huidige gemeentenamen, maar de benamingen volgens de gemeente-indeling die werd gebruikt in de periode van de vervaardiging van de kadastrale kaarten tussen 1811 en 1832. Dit betekent dat het kan voorkomen dat een zoek- of filteractie op een huidige gemeentenaam geen resultaten uit de hoofdcollectie Kadastrale kaarten 1811-1832 oplevert, zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voormalige_Nederlandse_gemeenten.

Wat is de Rijkskunstcollectie?

In Nederland zijn veel kunst- of andere collecties openbaar toegankelijk: dit noemen we de collectie Nederland. Een belangrijk onderdeel van de collectie Nederland is de Rijkscollectie: dit zijn alle collecties die eigendom zijn van de Staat der Nederlanden. Een deel van deze Rijkscollectie is de kunstcollectie in beheer bij de Rijksdienst.

Meer informatie over de kunstcollectie in beheer bij de Rijksdienst vindt u via: kunstcollectie van het Rijk.

Wat gebeurt er met mijn reactie op beeldmateriaal?

Wij werken continu aan verbetering van data. Ziet u een fout of hiaat in de gegevens bij een foto, dan kunt u dat doorgeven via het icoon ‘Reacties’ in het zwarte lint aan de linkerkant.(evt. plaatje van icoon). Daarbij willen wij u hartelijk danken voor al de commentaren en reacties. Wij zijn  helaas niet in staat om iedereen een individueel antwoord te sturen. Alle commentaren worden verwerkt en alleen als er nader overleg nodig is nemen wij contact op.

Indien u andere vragen heeft over deze Beeldbank kunt u die stellen aan:
De coördinator beeldmateriaal: beeldbank@cultureelerfgoed.nl of via de bibliotheek van de RCE: bibliotheek@cultureelerfgoed.nl