Hoe zoek ik in de Beeldbank naar scans van de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832?

Op 1 januari 2016 is de collectie scans van de Kadastrale Kaarten 1811-1832 overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze collectie is opgenomen in onze Beeldbank binnen de hoofdcollectie 'Kadastrale kaarten 1811-1832' en daarbinnen onderverdeeld in 3 deelcollecties:

Om alle scans in de hoofdcollectie te kunnen bekijken, klikt u eerst op het tabblad 'Alle afbeeldingen' (in de menubalk bovenaan deze pagina). Hierdoor krijgt u een lijst te zien met miniaturen ("thumbnails") van alle afbeeldingen die in de Beeldbank van de RCE aanwezig zijn. Om de getoonde resultaten te beperken tot de hoofdcollectie Kadastrale kaarten 1811-1832, klikt u op het uitklapmenu 'Hoofdcollectie' (direct onder het zoekveld) en selecteert daarin 'Kadastrale kaarten 1811-1832'.

Resultatenlijst

De lijst met gevonden resultaten - in het geval van de hoofdcollectie Kadastrale kaarten 1811-1832 zijn dit alle scans van verzamelplans, minuutplans en OAT-bladen bij elkaar - is op verschillende manieren te bekijken. De resultatenlijst opent standaard als horizontaal uitgelijnde thumbnails. Door op een van de icoontjes rechtsboven de resultatenlijst te klikken, kunt u de resultaten ook weergeven op een kaart, als thumbnails in een vierkant grid of als een verticale lijst thumbnails met bijbehorende informatie (metadata).

Zoeken, sorteren & filteren

Er zijn verschillende manieren om afbeeldingen in de Beeldbank te vinden, sorteren en filteren. Voor de kadastrale kaarten is een eerste startpunt de gehele collectie scans, gesorteerd op documentvolgorde (op basis van de gemeentecodering): http://bit.ly/1PkZ3gx. Hieronder leest u welke zoek-, sorteer- en filter-mogelijkheden de Beeldbank biedt.

Zoeken op specifieke termen kan door een tekst in te voeren in het zoekveld bovenaan de pagina. Lees verderop op deze pagina bij "Hoe kan ik iets zoeken en vinden in de beeldbank?" welke mogelijkheden er zijn om zoektermen samen te stellen. De getoonde resultaten kunt u op een aantal manieren laten sorteren, door linksboven de resultatenlijst naast 'Sorteer op' te klikken op de tekst in het zwarte kader.

Bij aanvang staat hier meestal de optie 'Random', waardoor een willekeurige greep uit de gehele Beeldbank of de geselecteerde hoofd- of deelcollectie wordt getoond.

Na het uitvoeren van een zoekopdracht worden de gevonden resultaten in eerste instantie gesorteerd op 'Relevantie': het resultaat dat het best beantwoordt aan de ingevulde zoekterm staat dan bovenaan. Voor de scans van de kadastrale kaarten geldt hierbij tevens een vaste volgorde op basis van de 3 deelcollecties: eerst worden Verzamelplans getoond, vervolgens Minuutplans en als laatste OAT-bladen.

Met de twee sorteeropties 'Documentvolgorde' wordt de lijst oplopend of aflopend alfabetisch gesorteerd aan de hand van de individuele objectnummers. Voor de collectie scans van de kadastrale kaarten is dit een per scan unieke code, samengesteld op basis van het documenttype en de numerieke codering van de gebruikte gemeentenamen.

De gevonden resultaten zijn te filteren met de uitklapmenus onder het zoekveld, bijvoorbeeld op 'Provincie', 'Gemeente' (de toenmalige gemeentenamen, zoals vermeld op de Verzamelplans) en 'Collectie' (de eerder genoemde 3 deelcollecties).

Huidige en oude gemeentenamen

Let op: de gemeentenamen die zijn toegevoegd aan de scans van de kadastrale kaarten zijn de benamingen zoals die op de Verzamelplans staan vermeld. Dit zijn dus niet de huidige gemeentenamen, maar de benamingen volgens de gemeente-indeling die werd gebruikt in de periode van de vervaardiging van de kadastrale kaarten tussen 1811 en 1832. Dit betekent dat het kan voorkomen dat een zoek- of filteractie op een huidige gemeentenaam geen resultaten uit de hoofdcollectie Kadastrale kaarten 1811-1832 oplevert.

De toenmalige gemeente Hengelo in Gelderland is thans bijvoorbeeld geen zelfstandige gemeente meer, maar een plaats in de huidige gemeente Bronckhorst. Zoeken of filteren op de huidige gemeentenaam Bronckhorst levert derhalve geen resultaten op uit de hoofdcollectie Kadastrale kaarten 1811-1832.

Hoe kan ik iets zoeken en vinden in de beeldbank?

Een zoekopdracht kan beperkt of uitgebreid worden met zogenaamde operatoren tussen de zoekwoorden. De meest voorkomende zijn AND, OR, NOT en NEAR.

  • - AND alle opgegeven zoektermen komen voor in het zoekresultaat.
  • - OR geeft resultaat als één van de zoekwoorden aangetroffen wordt.
  • - NOT sluit een bepaalde zoekterm uit.
  • - NEAR geeft aan dat het ene zoekwoord in de buurt moet staan van het andere. 

Met behulp van de asterisk zoekt u resultaten die beginnen of eindigen met het door u ingevoerde deel van een woord. ‘Amer*’ levert dan bijvoorbeeld Amersfoort en Amerongen op en met ‘*made’ krijgt u Made, Alkemade en Hoogmade.

Eenmaal gevonden zoekresultaten kunnen verfijnd worden met de filters onder het zoek kader.

Kan ik inzoomen op alle afbeeldingen?

Inzoomen op afbeeldingen werkt in principe alleen bij beelden die in hoge kwaliteit in de beeldbank staan. Er loopt momenteel een project om een groot aantal afbeeldingen van lage kwaliteit te vervangen.

Kan ik alle afbeeldingen bestellen?

 Alle afbeeldingen in onze beeldbank zijn gratis te downloaden in hoge resolutie.

Kan ik alle betreffende foto’s via het actuele adres of monumentennummer vinden?

De opbouw van de beeldcollectie is meer dan een eeuw geleden gestart. In een tijd dus toen er nog geen monumentnummers bestonden. De gegevens bij de foto’s zijn helaas niet altijd actueel of compleet. Daar werken we wel continu aan. Ziet u een fout of hiaat in de gegevens bij een foto, dan kunt u dat doorgeven via het tabblad onder de afbeelding.

Indien u andere vragen heeft over deze beeldbank kunt u die stellen aan:
Onze coördinator beeldmateriaal: beeldbank@cultureelerfgoed.nl of via onze bibliotheek: bibliotheek@cultureelerfgoed.nl