Het Zuiderzeemuseum


De collectie van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, die momenteel gepresenteerd wordt in de Beeldbank bestaat uit circa 12.000 objecten die zich grotendeels in de depots van het Zuiderzeemuseum bevinden.
Met de presentatie van de collectie brengt de Beeldbank verwante afbeeldingen van erfgoed bij elkaar. Zo zijn Monumenten en hun interieurs, historische schepen en hun monumentale havens in samenhang te bewonderen.
Het aantal objecten dat het Zuiderzeemuseum toont, wordt de komende tijd nog uitgebreid. Het streven is uiteindelijk tenminste de helft van de complete collectie van circa 100.000 objecten en foto’s in de Beeldbank te presenteren.

 

Het Glasmuseum

 

Erfgoedvereniging Heemschut


De collectie van Erfgoedvereniging Bond Heemschut komt voort uit de persoonlijke documentatie van Guus Dullé (1910-1996), oud perschef van Schiphol en hobbyfotograaf. Deze dia-collectie omvat 36.000 afbeeldingen uit de jaren 1970-1996 en is qua onderwerpen en geografische spreiding heel divers. Dullé reisde heel Nederland door en maakte gedurende vijfentwintig jaar foto’s van historische gebouwen, interieurs, landschappen en stadsgezichten. Na zijn dood heeft hij zijn gehele persoonlijke archief aan Heemschut nagelaten, waar het lange tijd in een kast heeft gestaan. De foto’s zijn na een grootschalige digitaliseringsslag, nu online beschikbaar gekomen voor iedereen.

 

Het Westfries Museum


De totale collectie van het Westfries Museum omvat 30.000 objecten. Met elkaar geven ze een beeld van de cultuurgeschiedenis van de regio West-Friesland. Het accent ligt op de periode tussen 1500 en 1800. De aanloop, bloei en nasleep van De Gouden Eeuw. In de Beeldbank worden alleen de objecten getoond waarvan digitaal beeld beschikbaar is.